08 May 2013

Permainan zaman kekanak

Kalo korang sebaya ngan aku atau lahir zaman sebelum tahun 1990 mesti pernah main atau familiar dengan permainan ni.. Almaklum la.. Bebudak sekarang dah tak tau da permainan dulu-dulu ni.. Yang dorang tau Angry Bird, Counter strike , PSP, PS2, X BOX, Tab, Ipad dan ntah ape lagi ntah aku pon tak berapa nak tau dengan gadget-gadget sekarang ni..Terlampau banyak.. Bayangkan kemana aku pergi da nampak orang dok usung Tab kesana kemari..Yang bebudak umur 3 tahun pon da ade Tab sorang satu.. Adeh. banyak kesan dimasa hadapan nanti.. Kita tengok jela.. Antaranya memasing da tak mesra cam dulu.. Tak de da geng nak main teng-teng ke batu seremban ke.. Semua kengkawan tak nampak.. Sume di alam maya.. Macamna tu agaknya.. Tak de da ramah mesra, tegur menegur dia antara kita..tak kisah la yang kecik amahupun yang dewasa.. Korang sendiri boleh nampak sendiri.. So sekarang ni nak cerita pasal permainan zaman kekanak yang aku lalui.. Kalu korang pernah main mesti korang dapat mengimbau zaman kekanak korang kan...

TENG-TENG

Permainan Teng-Teng, atau juga dikenali sebagai Ketinting ialah permainan yang selalunya dimain oleh kanak-kanak perempuan dimana ada dua hingga empat orang didalam sebuah gelanggang.Gelanggang teng-teng ialah lukisan petak-petak di atas tanah yg korang conteng sendiri pakai kayu je. Terdapat sembilan petak-petak di dalam satu gelanggan. Selain gelanggan, pemain juga perlu gundu. Gundu ialah satu objek yang menandakan kedudukan mereka di petak-petak gelanggang atau macam aku letak batu je sebagai tanda aku punya kedudukan. Dulu aku main teng-teng ni kat kampung..sampai la bawak ke berek..Bila musim main teng-teng, dari tingkat 2 sampai tingkat sepuluh semua dok main teng-teng..hihi best

GULI 

Guli ni lebih kepada permainan budak-budak lelaki.. time bebudak dulu ada gak la tengok dorang main.. Yang bestnya kalu aku balik mengaji, aku akan terjumpa la biji-biji guli ni kat taman permainan kat berek tu.. Pe lagi amik la pastu letak dalam akuarium..hihi







CONGKAK

Permainan ni fames time hujung tahun persekolahan.. time tu memasing bawak segala mak nenek permainan.. Yela, mana ada da belajar time tu.. Cikgu pon suruh bawak ape2 permainan.. tapi mostly kepada permainan yang tradisional la.. Tak kira la budak cina ke india ke semua join main sama.. Permainan ni pon memerlukan biji2 guli..tak salah aku semua skali 98biji diperlukan.. So peraturan di korang boleh rujuk Cik Wiki disini.


LUBANG TIKUS
Lubang tikus ni bukan lubang rumah Mickey Mouse ataupun si Tom musuh si Jerry tu.. Tapi sejenis permainan yang memerlukan sesorang tu melompat dari halangan yang berada dihadapan mereka..






BATU SEREMBAN

Permainan ni berupa 5 biji batu yang di baling.. Ada la peraturan dia.. Tapi macam yang mama aku cakap, zaman mereka dulu guna 7 batu.. Yang tu aku tak pandai.. Tapi kalu ajar inysaALLAH boleh jadi champion.. Ngehngeh..



PENUTUP BOTOL@CAPER

Penutup botol ni sekarang dah payah nak jumpa.. yang aku amik ni pon aku dapat kat cafe tempat aku kerja.. Ada banyak, aku amik 5.. Buat main ngan kengkawan kat opis.. Haha main kat opis?? Gila ko? Nanti Boss marah baru tau.. Padahal dia yang baru masuk opis tu dok tertanya kenapa kami tetiba berkumpul kat meja aku.. tergelak-gelak kami bila cerita pasal pasal permainan ni.. Tak main pon, simpan je buat kenangan sebab unik..

LAWAN PEMADAM

Main time abis sekolah tak pon time cikgu tak masuk kelas.. Ni la antara permainan nya.. setiap pemain mesti ada permadam@eraser. Pemain dikira menang bila dapat menghimpap pemadam dari pihak lawan.. tak adventure pun sebenarnya..



LOMPAT GETAH

Walaupon aku time kecik dikategori tinggi.. Aku selalu tak lepas bila sampai tang ketiak keatas.. Nak buat lompat bintang pon tak berani.. Selalu kalah dengan kakak aku.. Salah skill kot.. hehe



NYOROK-NYOROK

Hoho.. ni game faberet bila balik kampung.. Nak-nak balik kampung belah ayah..sebabnya sepupu ramai and sebaya ngan aku.. Rumah Tok Wan pun luas siap sebelah rumah yang kosong tu jadi port kami main nyorok-nyorok.. Tok Wan sampai mengamuk sebab abis katil kami sepahkan..Belakang pintu, celah tikar, bilik jamban semua kami redah.. hehe memang syiok kalu ingat balik.. Paling tak suke bila time nak mencari..

TARIK UPIH

First time mama yang tunjukan..time tu kat Taman Tasik Taman Jaya.. Aku n Kakak sempat la merasa di tarik oleh mama pakai upih pinang tu.. kejap je sebab mama tak larat.. hihi semput.. Tengok gambar sebelah pon da rasa syok... oh bestnya zaman kekanak....


BALING SELIPAR/BALING TIN

Yang ni pon best.. kumpul selipar bebanyak pastu lempar dan lari..tapi dah tak ingat rules cane..nak kena google balik nih.. Time dok Hostel zaman sekolah menengah, ni la game yang kami main selain galah panjang.. Cuti hujung minggu tak de buat apa, baik isi masa dengan bersukan.. cayiok2

GALAH PANJANG 

Bukan pakai galah ye, yang ni kita lukis kat tanah buat kotak macam gambar kat sebelah ni, pihak lawan perlu jaga mereka ni dari sampai ke hujung.. kalu dah sampai dak kira menang la... 




POLIS  AND TREE (POLICE AND THIEF)

Ada ke game yang bermain dengan pokok? haha biasa la bebudak main sebut je.. permainan ni memerlukan beberapa ramai yang boleh.. yang kumpulan ni kerja dia akan menangkap penjahat penjahat ni..(polis) yang penjahat ni kerja dia lari jela daripada tertangkap dek polis ni.. so pe lagi jom kita LARI!!!!


GASING

Gasing ni permainan dak lelaki.. Aku suke gak tengok depa ni main.. tapi kebanyakan nye tersasar. Adala sorang dua yang berjaya bagi pusing.. Yang lain tergolek.. kehkeh.. Bahan dia diperbuat daripada kayu , sebatang paku dan tali..







#ada lagi ke permainan tradisional dan permainan zaman kekanak kita ni hah? banyak lagi game..nanti ada masa kita update..


No comments:

Post a Comment

Post a Comment