09 November 2013

Paprik udang galah-Jom masak-masak


Wah tak pernah lagi rasenya publish menu masakan.. Ni tetiba rasa nak kongsi resepi.. Saje nak share..terasa nak masak paprik..baru tadi pegi beli udang galah 10 ekor..cukup la buat nak rase.. Atcually agak terkejut ngan harga dia..murah kot..lagi murah dari udang biasa..mungkin sebab musim mengawan kot..plus mysim ujan sekarang ni,jadi tak susah nak cari.tu sebab harga murah.. Kalu tak mau melambung harga dia..sekilo baru RM19.00..murah ok.. Udang pon memasing ada tengah nak bertelur.. So here resepi yang aku nak share..

Paprik udang galah

Udang galah -10 ekor or lebih (ikut korang la nak letak udang , ayam , daging or campur.depends ok)
Bawang holland - 1 biji
Bawang merah - 3-4biji
Cili api - 5 tangkai (nak pedas letak lebih)
Bawang putih - 1 ulas
Serai - 2 tangkai ( titik..kalu tak tau titik tu apa di panggil ketuk la ngn lesung tu)
Daun limau purut - 5 helai
Sos cili - 1sudu besar
Sos tiram - 1 sudu besar 
Kicap manis - 1 sudu besar
Pastu letak la sayur sikit cam kacang panjang, lobak merah , baby corn.. 
Garam secubit
Aji takde moto secubit
Nak cair sikit letak air dalam suku cawan..agak-agak la korang nak cair ke pekat ke.. 

Cara-cara:
1.Mula-mula kalu nak rase kesedapan udang tu korang goreng la dulu udang tu sampai sedikit kegaringan..then angkat letak tepi..

2.Tumis la bawang merah,bawang putih guna minyak yang korang da goreng udang tu..

3.Then korang masuk la cili api,serai ngan daun limau purut dan tak lupa bawang holland.

4.Pastu dah agak naik bau ko letak la sos cili,sos tiram ngan kicap tu..

5. Masuk balik udang yang korang da letak tepi tu.

 6.Letak sayur keayo-auoan kedalam tu.. Kalu nak bagi cair masukan la air sikit..jangan banyak sangat nanti hilang kepoweran paprik korang tu..
 
7.letak la garam sikit ngan pak aji takde moto tu.. Rase sedap ke tak..

8. Agak-agak da okey tu tutup api then hidang ngan nasik panas.. Yeah siap..

Selamat menjamu selera..🍴🍛

No comments:

Post a Comment